Sfârşitul unei paranteze

Autorul scrise furibund textul care aştepta să fie trimis, iar acum citea flămând fiecare cuvânt, de parcă voia să îl mai mângâie o dată, pentru ca nici un cuvânt, niciun sunet dintre cele scrise să nu-i fie străin. Atât de mult iubea acele cuvintele autorul, încât voia să creadă că tot ceea ce scrie este viu, plin de culoare şi de sens.

Recitind ceea ce fusese scris deja, la un moment dat, observă că un cuvânt poate să fie înţeles greşit. Se gândi, destul de mult timp, la un sinonim mai cuprinzător, care să poată defini mai bine sensul pe care dorea să-l aibă textul, dar nu găsi nici unul pe măsura dorinţelor sale. În plus, autorul ţinea atât de mult la cuvintele pe care le scria în text, încât rar proceda la înlocuirea lor. Îl durea de fiecare dată să şteargă un cuvânt!

Continuând să se zbată, să se întrebe ce e de făcut, găsi soluţia: trebuiau introduse paranteze în text, care să clarifice pe deplin sensul pe care îşi dorea să-l arate autorul! Bucuros că a găsit soluţia, autorul deschise paranteza şi scrise atent cuvintele care adăugau sensul dorit acelui cuvânt pe care îl considera insuficient de explicit pentru textul său. Apoi, citi din nou. Printre cuvintele pe care le scrise iniţial, simţea nevoia să deschidă alte şi alte paranteze… Speriat, autorul se opri. Se întreba dacă textul său e atât de prost, încât cel sau cei cărora le este adresat nu vor pricepe nimic? Sau dacă vor crede că nu ştie să scrie, că este un autor de slabă calitate?

În zbuciumul şi în teama lui, cuvintele care i se înfăţişau în faţa ochilor îi rămâneau prea dragi să poată şterge ceva! Atunci, hotărî cu tărie, că nici o ideee şi nici un cuvânt nu mai trebuie puse între paranteze! Şterse rând pe rând parantezele şi le înlocui cu alte semne de punctuaţie, pentru ca fiecare cuvânt şi idee să fie la fel de importante. Îi mai rămase o paranteză de şters… Hotărî ca măcar aceea să rămână în text! Dar parcă, auzea glasul ei, ca un fel de tânguire… Se simţea stingheră printre atâtea cuvinte şi semne de punctuaţie, iar autorul o şterse cu un zâmbet amar

Şi, pe rândurile aşezate ordonat, se găseau acum doar cuvinte şi semne de punctuaţie, pline de viaţă şi de culoare.

(Poate că, dintre parantezele fiecărei zile, va ieşi o altă lumină, un alt sens, pentru fiecare dintre noi).

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Un soi de proză. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la Sfârşitul unei paranteze

  1. Moi zice:

    Castigul formei ca manifestare a continutului ? Trist …

  2. Moi zice:

    Asta , da , deformarea data de lumea in care traim , prea grabita , cititul in diagonala este deja o tema de „formare” in mediile profesionale . In plus , comunicarea scrisa , numai scrisa , ne limiteaza la propriile interpretari . Dar , frumos spus si adevarat . „Punctul pe i ” a devenit un detaliu 😉

    • Ciprian Bojan zice:

      Astfel se duce şi importanţa cuvântului scris, devine o activitate fără sens, fără noimă. În presă, titlul şi ştirea condensată spune totul despre articolul respectiv. Cine mai citeşte articolul? Poate ne uităm la fotografia de alături şi… cam atât…
      Pericolul e altul! Atât autorul cât şi cititorii devin tot mai reci, îşi pierd un elemet fundamental: atitudinea faţă de subiectul expus! Nimănui nu-i pasă ce-a vrut să spună autorul, precum nici autorului nu-i pasă ce efecte are acel articol asupra cititorilor…

  3. dagatha zice:

    la un moment dat, în lupta cu aceste cuvinte, autorul se simte învins. Nu mai este el păpușarul care face ca personajele sale să joace cum le dictează el. E o revoltă generală și nu are altă variantă decât să le lase în plata domnului. Ceea ce nu știe nici el și nu știu nici păpușile, este faptul că după atâta timp de mânuire pricepută, ele vor juca după cum au fost învățate, și vor reitera povestea în aceeași manieră, pentru că legătura cu păpușarul este una foarte puternică.
    Pe de altă parte, cuvintele sunt cele mai mari trădătoare! 🙂 și încăpățânate. Au atâtea sensuri și vor musai să le arate. Uneori, ca autor, e bine să ai parantezele, dacă vreu ca ideea ta să fie bine înțeleasă evitând ca ele, cuvintele să te învingă din nou. Alteori…le lași așa, de capul lor 🙂 fără paranteze, fără semne de punctuație.
    Vorbeam despre mine, evident 😀

    • Ciprian Bojan zice:

      Vorbeam despre un pericol care, la un moment dat, ne poate paşte pe toţi! Cuvintele să nu mai însemne nimic altceva decât automatisme lipsite de sens, de ceva viu în spatele lor! De aceea e bine să nu ne construim discursul, scris sau oral, doar în jurul unor formulări strălucite, sau doar în jurul unei singure idei…
      Părerea mea! 🙂 😀

      • dagatha zice:

        🙂
        Păi da, tocmai pentru că sunt încăpățânate ele și nu mai vor să-și dezvăluie…dedesubturile. Noi nu avem nicio vină 😀

        Plăcută lecția demiurgică…
        🙂

        • Ciprian Bojan zice:

          Vezi că dacă mă mai lauzi mult, mi se urcă la cap! 😉 Încerc să-mi dau nişte lecţii mie, în primul rând! E şi normal! 🙂

  4. dagatha zice:

    este un fel de contraatac: tu vorbești despre tine într-un fel, eu vorbesc despre tine în altul 🙂

  5. Camelia zice:

    „Cine mai citeşte”?Cei care ştiu să audă şi să desluşească sunetele literelor, cele care spun atât de multe despre cuvânt; cei care ştiu să vadă dincolo de învelişuri; să le pătrundă gândul.
    „Cine mai citeşte”? Cei care ştiu să vadă a o face.
    Voila.

  6. Camelia zice:

    *Parantezele se închid între acolade…mereu şi mereu..şi tot aşa..şi tot aşa…sfârşitul unei poveşti este începutul alteia, asigurând astfel continuum-ul vieţii şi al dragostei.

    • Ciprian Bojan zice:

      Da, asta este oarecum firescul vieţii, drumul care suntem, calea. Doar că parantezele despre care făceam eu vorbire sunt acele lucruri, întâmplări, pe care le trecem neobservate, dar care, prin faptul că se întâmplă pur şi simplu, sunt la fel de importante. Doar noi, oarecum insensibili, nu le ştim preţui!

  7. Camelia zice:

    Suntem drumuri de noi înşine înspre noi înşine; la capătul lui ne întâlnim cu noi. Asta am simţit-o şi am spus-o şi am scris-o şi o cred…fără să fi citit nimic despre taoism, cum mă întrebase un suflet, odată.
    Suntem căutări în noi înşine şi în alţii; suntem cercuri legate de alte cercuri, suntem conexiuni..suntem noduri; trebuie să ştii să te dezlegi pe tine fir , dacă vrei să te legi de altul nod…şi mai multe…

    • Ciprian Bojan zice:

      Exact, am uitat să spun că te citez pe tine atunci când fac referire la drumurile care (ne) suntem… Un suflet, care nu mai este materie, pe care l-am întâlnit doar câteva luni, de ajuns cât să-l îndrăgesc încât, acum să fie destul de aproape şi destul de des alături de mine, mi-a spus că noi suntem forme de energie… Şi fiindcă oamenii de ştiinţă nu cred în suflet, au descoperit acel câmp energetic pe care filosofiile orientale îl numesc aură

  8. Camelia zice:

    SUNTEM FORME DE ENERGIE; crede! Am avut nişte discuţii asemănătoare pe un blog. Cred în existenţa corpului astral; el este acea formă de energie. Noi suntem învelişuri. Iar sufletul nu moare.., el pleacă şi duce cu el amintirea fiinţei care am fost; sufletul e un EU.
    Despre multe lucruri am scris în jurnalul meu; m-au impresionat cuvintele pe care Agatha le-a avut pentru mine…”un manual pentru suflete”…aşa a spus.

    ŞI DA, AVEM O AURĂ.

    • Ciprian Bojan zice:

      Nici nu mă îndoiesc de faptul că suntem forme de energie! Iar eu, personal am avut câteva experienţe, întâmplătoare nu căutate, voite, prin care am realizat asta…
      Agatha şi grăirea sa, atingerea sufletului ei, îmi provoacă mereu o inundare cu energie a sufletului… E un „balsam pentru suflet”, cum am mai auzit spunându-se!

  9. Camelia zice:

    Sufletelor le aparţine acea aură.

  10. dagatha zice:

    Sunteți amândoi niște suflete deosebite. Aș vrea să fiu așa cum ați vorbit voi foarte frumos despre mine. Din păcate, nu sunt. Chiar nu sunt! Dar mă străduiesc să mă apropii…
    🙂

    • Ciprian Bojan zice:

      Iar mă contrazici… 😉 Suntem toţi perfecţionişti şi ştim că e loc de mai bine în tot ceea ce facem. Dar „dacă doi oameni îţi spun că eşti beat, te duci şi te culci”! Cam aşa şi cu sufletul tău, Aghata!

  11. dagatha zice:

    ceea ce-mi spun cei doi OAMENI, mă încântă și mă ajută în procesul de îmbunătățire a sufletului 🙂

  12. rusbianca zice:

    Parantezele in general eu le folosesc pentru a exprima o alta idee, sau a face diferenta intre ce spun si altceva. M-am indetificat cu acest autor, caruia ii plac atat de mult cuvintele incat nu sterge. Din fericire exista si semne de punctuatie 🙂

    • Ciprian Bojan zice:

      Era o alegorie, dar cred că ți-ai dat deja seama. Suntem croiți parcă pentru a vrea să spunem în continuu ceva, dar mereu nu ne ajung cuvintele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s